Een kijkje in en om het sint jozefklooster - moederhuis

 
plattegr_complex.jpgPlaats van het klooster

Het Sint Jozefklooster – Moederhuis ligt aan de Pastoor van Erpstraat 1 te Schijndel. Die straatnaam is gekregen bij het Eeuwfeest in 1936.
Daarvoor heette het:
In 1838: Wijk Lutteleind, Lagestraat 510
In 1850: Gehucht Lutteleind, Lagestraat 806
In 1890: Heikant, Heikantschestraat wijk B 338
Tot 1936: Heikantstraat.

De plattegrond geeft een weergave van rond 1926.

 
mh-voordeur.jpgVoorgevel aan de Pastoor van Erpstraat

Boven de voordeur: het beeld van st. Jozef, patroon van het huis, een geschenk van Mej. N. Schrijvers in 1883.
Boven de deur staat "St. Jozefklooster", voorheen stond er "St. Jozefgesticht".
De woorden "Ora et Labora" betekenen "Bid en werk": het devies en de kern van ons religieus leven: niet enkel bidden en niet enkel werken, maar biddend bezig zijn met de medemens.

Het kloostergedeelte rechts is het oude gedeelte. Het midden - en linker gedeelte is bij de renovatie rond 1980 geheel vernieuwd.
 

Zijgevel aan de Kloosterstraat

Dit is de gevel van het voormalige gasthuis. Tot 1934 is dit als zodanig in gebruik geweest. Daarna is het o.a. gebruikt als huishoudschool en als verblijf voor de zusters. Nu is het de Gastenzaal van het klooster.

mh_kloosterstr.jpgBoven de ingang staat nog steeds het beeld van de H. Elisabeth van Hongarije. In haar handen draagt ze rozen. Zij is de patrones van de liefdewerken. Ze was gehuwd met een graaf, die vond dat ze wel wat te veel uitdeelde aan de armen. De legende verhaalt: "Toen hij een keer terugkeerde van de jacht, kwam hij haar tegen toen ze weer eens op weg was naar haar minder bedeelde en zieke medemensen. Hij vroeg wat ze bij zich had. Ze antwoordde: "Rozen". En toen hij later onder haar mantel keek, waren het werkelijk rozen. Zo werd ze dus door een wonder geholpen".

 

 
schilderij_uit.jpgIngang, centrale hal

In de centrale hal van het Sint-Jozefklooster vinden we een groot schilderij. Het schilderij hangt op de plaats waar vroeger ongeveer de pastorie stond. Hier begon dus de Congregatie en daarom hangt het schilderij daar op de juiste plaats. Het schilderij laat zien dat op het feest van Vincentius in 1845 Pastoor van Erp aan de 2e algemene overste, zr. Séraphine van Heretum, de gewijzigde Regel en Constituties overhandigt. Op die dag hadden er nog 6 zusters voor het eerst de Eeuwige Geloften afgelegd.
 

Kapel, korte geschiedenis

De eerste huiskapel deed dienst tot 25 september 1843.
Op 25 september 1843 werd een nieuwe kapel (en gasthuis en ziekenhuis) ingewijd door pastoor van Erp.
Op 15 augustus 1869 werd een nieuwe kapel ingezegend door pastoor Ceelen.
Op 2 februari 1899 werd door rector Kluijtmans de grotere kapel ingezegend.
Door het oorlogsgeweld van 1940-1945 werd de kapel voor een deel vernield.
Op 8 december 1949 werd het hoofdaltaar door mgr. Mutsaerts geconsacreerd zonder kerkwijding.
In 1964: verbouwing van de kapel zoals die nu is.
Later zijn nog wel de zaken vervangen, gerenoveerd en is intern onderhoud gepleegd, maar er zijn geen ingrijpende veranderingen meer gerealiseerd.
Lees verder ►

 
 
Blik in de tuin
 
 
vijver.jpg vijver 1.jpg

 

 

Tot 2010 was er in de tuin een kerkhof, waar meer dan honderd zusters begraven waren. In 2010 is dit kerkhof geruimd en zijn een aantal zusters herbegraven op het Congregatiekerkhof in Wijbosch (achter Klooster Annahof) en van de overige graven zijn de namen verzameld op een muur met namen.


Hieronder ziet u enkele foto's van het Congregatiekerkhof in Wijbosch.


P1040644.JPG P1040637.JPG
   
Kl 156.jpg
 DSCF3554 (Small).jpg